MODEVRA - MODELE DE DETECTARE A DEFORMATIILOR CRUSTALE DIN DATE GPS SI DE TELEDETECTIE SATELITARA PENTRU EVALUAREA RISCULUI SEISMIC IN ZONA VRANCEA
LOGIN | informatii proiect | parteneri | obiective | baza teoretica si infrastructura | rezultate preliminare | lucrari stiintifice | .en
INOE | contact: mzoran@inoe.inoe.ro
Baza teoretica

Zona Vrancea, situata in arcul de Sud-Est al Carpatilor este una dintre cele mai definite si active seismic arie din Europa. Este generatoare de cutremure puternice intermediare de adancimi ale focarelor intr-n volum aproape vertical in domeniul (60 - 220 km). Principala directie de cercetare este de a investiga modul in care cutremurele subcrustale din Vrancea controleaza hazardul seismic din Romania. Sintezele numerice de miscare a terenului, luand in considerare sursa, propagarea undelor seismice si pozitia geologica locala reprezinta elemente cheie pentru predictiile de miscare ale terenului.
Tehnologia geodezica GPS furnizeaza cele mai bune informatii referitoare la acumularea de tensiuni in faliile active si potential active. InSAR de pe statiile orbitale terestre furnizeaza un nou instrument de reprezentare de harti topografice globale si a deformatiei suprafetei terestre. Imaginile radar achizitionate din directii de vizare usor modificate faciliteaza constructia modelelor digitale de inaltime cu o precizie de scara de ordinul metrilor. Daca suprafata Pamantului se deformeaza intre doua achizitii de imagini radar, poate fi construita o harta a deplasariui suprafetei terestre cu o rezolutie de zeci de metri si precizie de ordinul milimetrilor.
Tehnologiile spatiale ofera o sursa complementara de informatii fata de sursele de baza de la sol. Datele de teledetectie cum sunt fotografiile aeriene, imaginile satelitare ASTER, Landsat (MSS, TM Data, ETM), IKONOS, SPOT, MODIS sunt foarte utile pentru constructia de DEM si analize de lineamente geologice, ajutand astfel la reprezentarile de harti neotectonice.
Infrastructura

Statii de Calcul, Date satelitare
Spectroradiometru GER2600
ENVI 4.1, IDL, ERDAS software
Retele de statii GPS